Desszertek húsvétra sütés nélkül

 

Nyers répatorta – nyúlcsalogatónak :-)

10 féle hozzávaló, 30 perc alatt kész, a tetejére aki akar kenhet kesudió „sajtkrémet”.

Hozzávalók:

  • 2 csésze finomra reszelt répa
  • 2 csésze kimagozott datolya
  • 2,5 csésze dió
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • 1/4 teáskanál só
  • 1 ¼ teáskanál őrölt fahéj
  • 3/4 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 csipet szerecsendió
  • fél csésze kókuszliszt (vagy mandulaliszt)
  • ¼ csésze mazsola

Bevonat:

  • 1 ¼ csésze kesudió
  • 1/2 csésze kókuszkrém vagy kókusztej
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál vanília kivonat

 

Elkészítés:

  1. Ha készítünk bevonatot (nem muszáj), áztassuk be a kesudiót 30-60 percre forró vízbe. Utána öblítsük és csepegtessük le. Tegyük turmixgépbe a kókuszkrémmel, citromlével, juharsziruppal és a vaníliával együtt, turmixoljuk össze a hozzávalókat magas fokozaton, amíg sima és lágy krémet nem kapunk. Fedjük le és tegyük a hűtőbe.
  2. Reszeljük le a répát, és tegyük félre.
  3. Egy nagyobb robotgépbe öntsük bele a kimagozott datolyát, és turmixoljuk apró darabkákká. Vegyük ki a robotgépből, és tegyük félre. (Kisebb robotgép is használható, ebben az esetben a hozzávalókat adagonként kell összeturmixolni). 
  4. Tegyük a robotgépbe a diót, a vaníliát, a sót és a fűszereket. Addig keverjük, amíg egy félfinom állagot el nem érünk. Ezután adjuk hozzá a datolyát a felaprított sárgarépával együtt, és a pulzáló üzemmóddal apránként dolgozzunk össze mindent, amíg laza tészta nem képződik, és a sárgarépa éppen bele nem keveredik a masszába. Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük túl. Rugalmas tésztát szeretnénk, nem pürét.
  5. Tegyük át a keveréket egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a kókuszlisztet és a mazsolát, és keverjük össze. Óvatos keveréssel, könnyebb, kevésbé sűrű, „tortaszerűbb” állagot kapunk. Ha jól összekevertük, tegyük félre.
  6. Készítsünk elő egy nagyobb, csatos tortaformát, béleljük ki sütőpapírral. Tegyük a keverékünket a formába, kenjük és nyomkodjuk szét egyenletesen, akár egy pohár fenekét is használhatjuk e célra. (MEGJEGYZÉS: ha inkább golyókat szeretnénk, formázhatunk azt is a tésztánkból!)
  7. Ezen a ponton lényegében el is készültünk, és óvatosan kivehetjük a formából a tortánkat. De ha szeretnénk rá bevonatot, hagyjuk a formában és egyenletesen oszlassuk el a kesudió-krémet a tortán. Ezután 3-4 órára tegyük a fagyasztóba, vagy amíg a bevonat félkemény tapintású lesz.
  8. A tálalásnál ellenőrizzük, hogy a sütemény nem fagyott-e meg teljesen, elég puha-e a vágáshoz (30 percig hagyjuk felengedni a pulton). Ezután egy forró késsel óvatosan vágjunk szeleteket, és élvezzük az ízeket! Díszíthetjük a tortát dióval, mazsolával stb.
  9. A maradékot tároljuk lefedve a hűtőszekrényben legfeljebb 1 hétig, vagy fagyasztóban legfeljebb 1 hónapig. A legjobb enyhén lehűtve (nem fagyasztva) fogyasztani.

 

További nyers desszertek:

Almáspite sütés nélkül

Vegán Sacher torta

Nyers máktorta meggyel

5 sütés nélküli recept húsvétra

 

És egy kis „tavaszi forralt bor” a végére:

Ibolyás bólé

Két marék ibolyavirágot összekeverünk 3 evőkanál mézzel, 10 percig állni hagyjuk, majd hozzáadunk 1 liter fehérbort és egy órán át állni hagyjuk. (Forrás: Herbáció magazin)

 

 

Képek forrása: https://lovelyveg.hu, https://sk.pinterest.com