Éljünk a kamránkból: a 10 legjobb recept a pizzától a chilis babig

Ha a koronavírus miatt otthonról dolgozunk, a gyerekekkel próbálunk nem kimozdulni, és/vagy egy esetleges karantén miatt nem hagyhatjuk el a lakást, muszáj lesz abból főzni, amink van (hűtő, mélyhűtő, kamra, kert, erdő-mező). A kamra, konyhaszekrény és mélyhűtő ilyenkor a legnagyobb támaszunk, érdemes átnéznünk, hogy mit is tettünk a tavalyi év vagy az elmúlt hónapok során oda.

Mielőtt bevásárolunk tehát, érdemes felmérni, hogy mi van otthon, mit rejteget kamránk, pincénk, mélyhűtőnk és szekrényeink!

Nézzünk egy pár remek - a húsvéti- és a karbon-böjt, kiloWatt-böjt, öko-böjtök kedvéért vegetáriánus - receptet, amit a bespájzolt dolgokból könnyen elkészíthetünk!

Piláf, azaz rizses zöldség

Főtt rizst gyorsan összekeverünk a következőkkel: finomra vágott zöldség (friss vagy konzerv), feldarabolt maradék zöldségek, és meglocsoljuk olajjal. Ízesítéshez használhatjuk a kedvenc szószunkat (szójaszósz, halszósz, ketchup), fűszereket (kömény, koriander), kapribogyót, jalapeno paprikát, szárított gyümölcsöt vagy gyógynövényeket (petrezselyem, kakukkfű, rozmaring) és egy nagyon kevés vizet, majd az egészet lefedjük, és 10 percig főzzük. A végén megszórjuk magokkal (ld. szezám), friss fűszernövényekkel vagy dióval.

Kamu pizza”, vagyis élesztő nélkül készülő flatbread (liszt, só, víz, olaj)

Görög vegán verzió: 230g lisztet egy tálban keverjünk el 125ml vízzel, egy evőkanállal olajjal, sóval és tetszés szerinti magokkal (pl. feketekömény mag). Gyúrjuk össze, válasszuk két részre, és az egyik felét nyújtsuk ki akkorára, amekkora sütésálló serpenyőnk van (ha nincs, akkor először serpenyő, aztán sütőrácson sütés). A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és közben magas lángon melegítsük a serpenyőnket is. Ha már forró, locsoljuk meg kevés olajjal és óvatosan helyezzük a serpenyőbe a már kinyújtott tésztánkat. Süssük mindkét oldalán kb. 5 percig, aztán pakoljuk meg bármivel, ami a tetejére kívánkozik: pesztó, paradicsomszósz, olajbogyó, kapribogyó, konzerv paprika vagy padlizsán; reszelt sajt, és aki igényli, tartósított húst is tehet rá. Tegyük be a sütőbe és süssük még 5-10 percig.

Chilis bab négy személyre

Öntsük le a levet két konzervbabról (egy 400-g-os konzervnek 130g szárazbab felel meg, azt is használhatunk természetesen – ebben az esetben öntsük fel a babot vízzel, forraljuk 10 percig, majd főzzük lassú tűzön, amíg meg nem puhul.) Vágjunk apróra, és egy serpenyőben pirítsunk meg egy fej hagymát, keverjük köménnyel és paprikával (csípős szószok és friss chilipaprika is szóba jöhet). Adjunk hozzá egy konzerv darabolt paradicsomot, leveskockát és egy kevés vörösbort. Most jöhet a bab és némi étcsokoládé, keverjük el az egészet. Tálaljuk rizzsel vagy burritoval, és bármivel, ami még passzol: csípős szószok, jalapeno paprika, tejföl, joghurt, friss zöld levelek, reszelt sajt …

Kókusztejes  kenyérpuding (vagyis kb. máglyarakás)

Bármilyen kenyérből készíthetjük. Egy kivajazott sütőedénybe rendezzünk el egy nagy adag (kb. 6 kiflinek megfelelő) darabokra tépkedett kenyeret, és szórjuk meg szárított gyümölccsel (kandírozott gyömbér, mazsola, datolya stb.) és dióval. Keverjünk el egy doboz kókusztejet (vagy más növényi tejet), három tojást (vegánoknak 3 evőkanál lenmag vag chia mag 9 evőkanál vízzel keverve), tetszés szerinti mennyiségű cukrot (vagy mézet, juharszirupot, lekvárt), édes ízű fűszereket (kardamom, szegfűszeg, fahéj), vaníliát és egy csipet sót, majd az egészet öntsük a kenyérre. Süssük 170 fokon 45 percig.

Sütőtökpörkölt

Készíthetjük sütőtökből és édesburgonyából is. Süssünk meg egy serpenyőben 800g  feldarabolt, olajjal meglocsolt tököt, amíg aranybarna nem lesz. Vegyük ki a serpenyőből a tököt - a helyére feldarabolt hagyma kerül, ezt is pirítsuk barnára. Adjunk hozzá egy doboz darabolt paradicsomot, némi paradicsomszószt, egy konzervdoboznyi vizet és fűszerezzük tetszés szerint (oregánó, kakukkfű, petrezselyem, rozmaring, édeskömény, kömény, koriander), sót és borsot ne feledjük! Tegyük vissza a tököt a paradicsomos szószba és lassú tűzön főzzük, amíg meg nem puhul – azaz kb. 25 percig. Tálalhatjuk kenyérrel, tésztával, rizzsel, adhatunk hozzá csípős szószt, chilipelyhet, friss fűszereket, zöld leveleket, citromlevet.

(Hamburger)pogácsák

Kell hozzá egy alap (főtt krumpli vagy édeskrumpli, répapüré, bab, tofu), egy kis „tömeg” (főtt gabona, egyéb zöldségek, darabolt magvak, kenyérmorzsa) és ízesítés (fűszerek, sajt, gyógynövények, hagyma, fokhagyma, citromhéj, magok). A hozzávalókat összekeverjük, fontos hogy szépen összeálljon, majd golyókat formázunk, lelapítjuk őket, és az így kapott korongokat egy órára hűtőbe tesszük. Egy serpenyőben forró olajban mindkét oldalukon 3-4 percig sütjük őket, majd akár hamburgerben, akár körettel fogyasztjuk.

Csicseriborsó leves kenyérrel

Főzzünk meg egy adag száraz csicseriborsót fahéjjal és szárított chilipaprikával vagy használjunk konzerv csicserit, és adjuk hozzá az említett fűszereket, plusz a többit: fokhagymát, kömény és koriander magot, paradicsomszószt, harissa pasztát (vagy más chiliszószt), kevés olivaolajat, sót, borsot és vizet. Forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük a levest, amíg a csicseriborsó meg nem puhul – ha kell, pótoljuk a vizet. Tálalás előtt adjunk hozzá friss citromlevet. Kínáljunk hozzá buggyantott tojást, mártogatni való kenyeret, harissát és olivaolajat.

Bolognai spagetti lencsével

Bolognait hús nélkül is ehetünk! Adjunk egy adag főtt lencsét a paradicsomszószhoz (amit előzőleg hagymával, fokhagymával, zellerszárral, és répa hozzáadásával készítettünk, de bármilyen egyéb zöldséget is belefőzhetünk), és tálaljuk reszelt parmezánnal, pirított kenyérmorzsával és/vagy friss fűszernövényekkel.

Az ételek húsos verzióját készíthetjük konzervhallal vagy tartósított húsokkal (pl. zsírban eltett vagy érlelt, szárított, sózott, füstölt hússal).

 

 

Éled a természet! Ne feledjük, hogy tavasszal már elkezdhetjük gyűjteni, és akár a fenti ételeket is gazdagítani az erdőn-mezőn termő növényekkel és gombákkal! Ötletek és receptek az alábbi linkeken:

Kora tavaszi ehető vadon termő növények: https://www.nekedmihasznal.hu/tavaszi-eheto-vadon-termo-noeveny

Tavasszal is gombászunk: http://www.mindmegette.hu/tavasszal-is-gombaszunk-46423/

Csemegézzünk az áprilisi erdő-mező ehető zöldjeiből! http://nol.hu/mozaik/csemegezzen_az_aprilisi_erdo-mezo_eheto_zoldjeibol_-1382057

Tavaszi zöldek erdőből, mezőről: https://tankonyha.blog.hu/2012/03/31/tavaszi_zoldek_erdobol_mezorol

Nulla hulladék a konyhában: tippek (és receptek) híres brit séfektől: http://kislabnyom.hu/hir/nulla-hulladek-konyhaban-tippek-es-receptek-hires-brit-sefektol

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. márciusi (118.) számában

 

 

Forrás: https://www.theguardian.com/food/2020/mar/12/larder-living-10-best-store-cupboard-recipes   

Képek forrása: 

https://www.cookincanuck.com, https://sobors.hu, https://www.goya.com, https://www.cookinglight.com, https://www.merchant-gourmet.com/