Festői vonatutak Európában

Különleges kikapcsolódásra vágyunk, de kerülni szeretnénk a több ezer kilométeres, repülős utazásokat? Érdemes körülnézni az európai városokat összekötő vonatutak között. 10 meseszép vonalat mutatunk be, melyek között szerepel egyaránt hegyvidéki és partvonal menti szakasz,  látnivaló pedig akad bőven már az utazás alatt is! Ha távolinak is érezzük még a nyaralást, érdemes időben elkezdeni a tervezgetést, különösen, ha egy-egy izgalmas kitérővel fűszereznénk utazásunkat, vagy kedvezményes vonatjegyet szeretnénk a kiinduló városig.

 

Porto-Pochino, Portugália

Még a kirándulásunk előtt érdemes elidőzni a São Bento pályaudvaron, ahol jellegzetes kék és fehér azulejo csempék díszítik a fogadócsarnokot. A 20 000 kézzel festett, gondosan kidolgozott csempe a portugál történelem egy-egy mozzanatát örökíti meg.

Porto ékszerdoboza után, vonatra szállva meredek, teraszos szőlőskertek völgyein haladhatunk keresztül. Pochinoig kiváló helyi borokat kóstolhatunk meg Pinhão nevű faluban.

 

Budapest-Split (Horvátország)

Ne feledjük, hogy amikor a nekünk átlagosnak számító Balaton partja mentén kb. 80 km hosszan vonatozunk, Európa legnagyobb tava mellett haladunk el. Split városába a horvát fővároson keresztül visz az út, ami után a Dinári-hegység völgyéhez érünk Karlovac (Károlyváros) megye síkságain keresztül. A hegy másik oldalán már a dalmát tengerpartot csodálhatjuk Splithez közeledve.

 

Viterbo-Róma, Olaszország

Ha egy kis időutazáson vennénk részt, Viterbot ajánljuk, egy Lazio régiójában elhelyezkedő történelmi városkát Közép-Olaszországban. A középkori fallal körülvett városba Lazio varázslatos kastélyain és kék tavain keresztül vezet a vonatút Rómából. Viterbo ad otthont a pápai palotának. A helyi élet megismerésének kiváló módja a fürdőzés, melyet a város két meleg vizű forrásánál is megejthetünk.

 

Mostar-Szarajevó, Bosznia-Hercegovina

Megéri korán kelni a vonathoz, hiszen látványos utazásban lehet részünk a Mostar-Szarajevó szakaszon. A Neretva folyó mentén szinte fjord-szerű tájra nyílik kilátás. Ezen a szakaszon az utasoknak lehetősége van a peron nélküli állomásokon kiszállni közvetlenül a hosszú füves pázsitra.

 

 

Ankara-Kars, Törökország

Ankarától Karsig a Dogu Express utasai egy téli csodaországba cseppenek a hidegebb hónapokban. A 24 órás út alatt a hófödte Törökország északkeleti részét tekinthetjük meg. A vonat az 1757 méter magasságban elhelyezkedő Erzurum városban is megáll, ahol helyi specialitás a bárány kebab. Kóstolási igényünket előre, már a vonaton leadhatjuk!

 

Septemvri-Dobrinishte, Bulgária

Az öt óra hosszú Septemvri-Dobrinishte vonalat a keskeny szurdokok és idilli folyóvölgyek keresztezik. Útközben lehetőség adódik egy kis éjszakai fürdőzésre is Velingrad gyógyfürdőiben.

 

 

 

 

Athén- Thesszaloniki, Görögország

A görög vasúti utazást gyakran nem veszik figyelembe, ám ez nagyszerű lehetőség a szárazföld felfedezésére. Egy új pálya, Athén és Thesszaloniki között (4½ óra), gyors és kényelmes utazást tesz lehetővé a hegyvidéki táj mentén. A külvárosi vonat összeköttetéseknek köszönhetően ősi és mitikus helyekre, tengerparti kikötőkbe, de még síközpontokba is eljuthatunk.

A Pelion vonattal sűrű erdőkön, olajfaültetvényeken és gyönyörű kőhidakon haladhatunk keresztül.

 

Burgos-Bilbao, Spanyolország

A 2,5 órás vonatúton Spanyolország északi részén haladunk, át a spanyol fennsík csupasz, száraz dombjain, búzamezőin és hangulatos falvain. Elhagyva Pancorbo szurdokát és az Ebro széles völgyét egy robusztusabb, egyre erdősebb tájon mehetünk keresztül. A Bilbao felé vezető út utolsó fél órájában, meredek lejtőhöz érünk, ahonnan látványos kilátás nyílik keletre.

 

Bécs-Ljubljana, Ausztria-Szlovénia

Ez az útszakasz felöleli az Ausztria és Szlovénia által kínált legszebb vidéki tájakat. Bécset elhagyva kivételes kilátást nyújt a hóval borított osztrák Alpok, majd a vonat leereszkedik Szlovénia vadvirágokkal borított síkságába. Ljubljanához közeledve a Szávára nyílik a kilátás, melynek sziklaként alábukó vizében gyönyörködhetünk.

 

 

Kolozsvár-Szucsáva, Románia

Az erdélyi Kolozsvárról indulva a vonat látványos hegyi tájakon keresztül, falusi farmok és a hagyományos fa templomok mentén halad el. A hat órás utat akár meg is szakíthatjuk, mivel a vonat számos helyi állomáson megáll lehetőséget adva a helyiekkel való találkozásra. Úti célunkhoz érve a sucevitai kolostort, Moldva szerzetesi építészetének érett példáját tekinthetjük meg.

 

Jó tervezgetést és kislábnyomos utazást kívánunk mindenkinek :)

 

Fordítás és összefoglaló: Varga Éva, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2020. márciusi (118.) számában.

 

 

Forrás és képek: https://www.theguardian.com