A görög Tilos a megújuló energiák szigete lesz

Az Égei-tengeren található kicsi, nyári szezonban ezer, szezonon kívül ötszáz lakost számláló görög sziget energiafüggetlenségre törekszik, ezért át szeretne állni megújuló energiaforrásokra.

A sziget eddig egy tenger alatti kábelen kapta az áramot a Kos szigetén található dízel erőműből, amivel két gond van: az egyik, hogy az áram fosszilis energia alapú; a másik, hogy nem elég megbízható, mert az Égei-tengerre jellemző szeizmikus aktivitás gyakran okoz áramkimaradást.

A fentiek miatt a szigetlakók létrehozták az EU-s forrásokból finanszírozott, a helyi energiatermelést és tárolást célzó TILOS Projektet, amellyel Tilos az első sziget lesz a Földközi-tengeren, ahol 100%-ban megújuló energiát használnak majd. (Hasonló kezdeményezést megvalósító sziget a skót Eigg szigete, amelyről itt lehet olvasni.)

A projekten dolgozók hibrid energiarendszert szeretnének létrehozni, egy olyan mikrohálózatot, amelynek a szíve egy 800kW teljesítményű szélerőmű, egy 160kW-os napelemrendszer és egy 2,4 MWh kapacitású energiatároló egység, amelyek biztosítanák, hogy az időjárási viszonyoktól függetlenül éjjel-nappal állandó legyen az energiaellátás,. A projektben okos fogyasztásmérőket és a keresleti oldal irányítását segítő szoftvert is használnak, hogy az áramszolgáltatás zökkenőmentes legyen.

A rendszer a beüzemeléskor az energiaigény 70%-át fedezi majd, de a közeljövőben megközelíti a 100%-ot. Sőt, a projekt vezetői szerint az sem kizárt, hogy idővel tiszta energiát exportálnak majd Kos szigetére, az ottani dízel alapú energia kiváltására.

Nem csak Tilos profitál a projektből: kisebb német, francia, spanyol és portugál szigetek is hasonló hibrid energiarendszert alakítanak majd ki. A sziget lakói a tanultakat szeretnék minél több kis szigethez eljuttatni világszerte, hogy mások is kivívhassák energiafüggetlenségüket és megszabaduljanak a fosszilis energiaforrásoktól.

 

Fordítás és összefoglaló: Antal Orsolya, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. novemberi (110.) számában.

 

 

Forrás: https://www.treehugger.com