Greta könyve - senki sem túl kevés, hogy változtasson

A 16 éves „klímasztár” diáklány, Greta Thunberg, nyilvános előadásait és beszédeit összefoglaló könyvet adott közzé a Penguin kiadó 2019. májusában. A 80 oldalas angol nyelvű kiadvány tartalmazza Greta 11 különböző eseményeken elhangzott beszédét: a 2018. szeptember 8-ai stockholmi klímameneteléstől a 2019. április 23-ai felszólalásáig az angol parlament tagjai előtt.

A fiatal környezetvédelmi aktivista szűk egy év alatt következetes és elszánt fellépésével vált az általa képviselt téma világsztárává. A szókimondó kiscsaj stílusa bárki számára közérthető, általában egyszerűen fogalmaz, mellőzi a bonyolult mondatokat és főként közvetlen és kíméletlen. Nem köntörfalaz és nem mellébeszél. Minden esetbe kegyetlenül szembesíti a hallgatóságát a környezetvédelem érdekébe tett konkrét cselekvések halogatásával.

A könyv címe, No one is too small to make a difference (Senki sem túl kevés a, hogy változtasson - szerk.megj.), sugallja Greta véleményét arról, hogy mindenki környezetkímélő tevékenységére szükség van a radikális változáshoz.

A könyvben összegyűjtött előadások hangulata enyhén szomorú, nem keresi a tiszta földi élet reményét. Greta elkeserít, pánik hangulatot kelt és álmatlan éjszakákat okoz annak reményében, hogy minden hallgatót/olvasót rávegyen arra, hogy környezetkímélő életmódot folytasson.

Reméljük, hogy Greta könyvét nemsokára sokan fogjuk magyarul is olvasni és az alapján élni a hétköznapjainkat. És addig is ajánljuk egyik beszédének fordítását, amelyet a Kislábnyom hírlevél egy olvasója készített.

 

Szerkesztette: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. szeptemberi (115.) számában.

 

 

Forrás: https://earthbound.report

Kép forrása: Greta és NoOneIsTooSmall