Hogyan került napelem négymillió bangladesi háztetőre?

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség 2018-as jelentése szerint Kína, Japán, az USA és India után a legtöbben Bangladesben dolgoznak a napenergia-iparban. Elemzők szerint ez annak a kimagaslóan sikeres kormányzati programnak köszönhető, ami 2002 óta négymillió háztartást szerelt fel napelemekkel.

Az ezredfordulón a bangladesi lakosság mindössze harmada fért állandó és megbízható forrású villamos energiához. A kormányzat ekkor hirdette meg, hogy 2020-ra a lakosság teljes egésze számára biztosítja az áramellátást. Ebben a legnagyobb kihívás az volt, hogy a hálózati kapcsolattal nem rendelkezők nagy része eldugott vidéki térségekben élt (és él azóta is). Márpedig a hálózat minden egyes faluba történő kiépítésének költsége tetemes, ami miatt hatékonyabb megoldásnak bizonyult a napenergia kiaknázása.

A célok előmozdításának érdekében a nemzetközi és állami finanszírozás koordinációját egyköz- és magánszféra közötti együttműködésre(public-private partnership) bízták, ez pedig helyi ügynökségek tucatjain keresztül bonyolította a rendszerek helyi szintű beüzemelését és karbantartását. A háztartások hároméves futamidejű mikro-hitelekkel vásárolhattak államilag támogatott napelemes rendszereket, amelyek kapacitása a világításra, telefontöltésre és egy tévékészülék működtetésére volt elegendő.

A következő 15 évben a napelemes rendszerekkel a lakosság 12%-át (mintegy 20 millió embert és 4 millió hátartást) sikerült elérni, amivel program a világ legtöbb embert bevonó napenergiás programjává lépett elő. A program még mindig fut, bár a fókusz időközben napelemes mikro-hálózatokra, mezőgazdasági és közvilágítási rendszerekre helyeződött át.

Amellett, hogy a program milliók számára biztosította a villamos energiához való hozzáférést, a széles körben elterjedt petróleumlámpák kiváltásával becslések szerint 1,7 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának megelőzését is jelenti. Társadalmi szempontból különösen fontos, hogy az áramellátás a vidéki és városi lakosság közti egyenlőtlenségeket mérsékli, többek között a mobilkommunikációhoz és mobiltechnológiákhoz (így például mobilbankoláshoz) való hozzáférés kiszélesítésével. A program révén 75 ezer állás keletkezett, egyes partnerek pedig kimondottan a nők napenergia-ipari képzésére szakosodtak, amivel a nemek közötti egyenlőtlenségeket is sikerül mérsékelni.

 

Az összefoglalót írta: Horváth Gergő, GreenDependent Intézet

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. júliusi (114.) számában

 

 

Forrás: The Earthbound Report

Képek forrása: UN Woman Asia and the Pacific, ILO Asia and Pacific