Hogyan szervezhetünk energiatudatos húsvéti locsoló bulit?

Hogyan lehetne egy locsolóbulit energiatakarékossá, klímabaráttá, zölddé tenni?

Íme néhány általános zempont, amit érdemes figyelembe venni a szervezés elkezdése előtt!

  • Hirdessük eleve energiatakarékosnak a bulit, hogy mindenki úgy készüljön.
  • Fessük növényi festékekkel a tojásokat (ötletek: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/termeszetes-festekek-husvetra és https://blog.doortodoororganics.com/midwest/go-eco-when-dyeing-eggs/)
  • Mellőzzük a sok csokit
  • Fogyasszunk idény-, és vadnövényeket (forgalomtól távolabb eső helyről gyűjtve).
  • A díszeket készítsük újrahasznosított tárgyakból és anyagokból (ld. újságpapír)
  • A fiúk locsoljanak csapadékvízzel vagy csapvízzel kis permetező üvegekből
  • Tálaljunk fa asztalra, használjunk az asztal körül padokat vagy akár szalmabálákat ülőhely-ként (kényelmesebbé és otthonosabbá tehetjük a helyet szőnyegekkel, nemezből készült falvédőkkel, székpárnákkal)
  • Ha az időjárás engedi, legyünk a szabadban vagy olyan helyen, ahol van természetes fény
  • Takarítsunk össze magunk után, gyűjtsük szelektíven és komposztáljuk is a hulladékot

Hol lenne a legjobb egy ilyen bulit megtartani?

  • Keressünk egy mindenki számára biciklivel, gyalog vagy tömegközlekedéssel megközelíthető, központi helyet
  • Szóba jöhet: valakinek a lakása, családi ház kertje, az iskola parkja, közeli park, egy népszerű kirándulóhely, a helyi művelődési ház, de akár egy pajta is.

Milyen lenne a Meghívó?

  • Készítsük természetes anyagokból (ld. merített papír) vagy újrahasznosított papírból
  • Díszítsük, rajzoljuk mi magunk és adjuk át személyesen (a postázást mellőzve)
  • Törekedjünk arra, hogy a meghívó díszként is mutatós legyen, ne a szemetesben kössön ki
  • Papírtakarékossági megfontolásból meghirdethetjük a bulit az eseménynek helyet adó intézmény (óvoda, iskola, munkahely) faliújságján is vagy kör e-mailben, esetleg a résztvevők által gyakran használt internetes közösségi oldalon
  • A meghívottaktól kérjünk visszajelzést, hogy ne készüljünk feleslegesen több személyre.

Milyen ételek is italok lennének, hol kéne beszerezni őket, és miben lennének feltálalva?

  • Böjtöljünk napfelkelte és napnyugta között, majd napnyugta után fogyasszunk húsmentes, nyers ételekből álló lakomát az 50 km-es diéta szabályait betartva
  • Együnk nyers idényzöldségeket (kamrából, kertből, piacról) házi készítésű mártogatóssal
  • Legyen több a zöldség-gyümölcs, mint a sonka és a kalács
  • Hozzunk otthonról ennivalót (házi sütemény – akár sütés nélkül, ld. kókuszgolyó; háztáji ételek, ld. kolbász, sajt stb.) és innivalót (házi szörp, forrásvíz, nyírfa víz, gyümölcslevek)
  • Hozzunk otthonról hozott szezonális nyersanyagokat és süssünk-főzzünk közösen.
  • Használjunk elmosható tányérokat, poharakat és evőeszközöket, illetve textil terítőt.

Mi lenne a program?

  • Egész napos kirándulás, autózás nélkül
  • Versenyek: activity saját készítésű nyereményekkel (szappan, lekvár, pesto stb.), süti verseny, locsoló verseny, tojáskereső verseny, célbadobás, sportvetélkedők, idénynövény főzőverseny az áprilisban termő alapanyagokból stb
  • Energia: pontgyűjtő verseny, amelyben az energiatakarékos megoldásokat értékelnénk (ki mivel jött, mit hozott enni stb.). Az is lehetne feladat, hogy keresni kellene a lakásban/házban/buli helyszínen olyan dolgokat, szituációkat, melyek nem a legenergiatakarékosabb megoldások, és javasolni helyettük más lehetőségeket
  • Egyéb: élőzene; népi játékok; kézműves foglalkozás kicsiknek, nagyoknak (ld. biotojás festés természetes anyagokkal); őshonos fafajok ültetése a park területén vagy a kertben; közös palántaültetés; kútból felhúzott vízzel távolba locsolás - egyúttal a növények meglocsolása stb.

Az ötleteket köszönjük az E:ON EnergiaKözösségek versenyben részt vevő Csodás CSajok CSaládja, Energia Műhely, Gimis zöldikék, Kada, Rezsiszelidítők, Tegyél a KÖRNYE-zetedért!, Zöldfülüek csapatoknak!

A tipp INNEN letölthető.

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 60. száma.