IPCC jelentés, E.ON EnergiaKözösségek és klíma-koordinátorkodás

Idén nagy port kavart és sok beszélgetést kezdeményezett már az IPCC (az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete) jelentése. Ahogy azt a GreenDependent több más szervezettel együtt kiadott sajtóközleményében írtuk: "a jelentésében az IPCC megállapítja: mindannyiunk érdeke, hogy a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius fokon belül tartsuk a Párizsi Klímamegállapodás szellemében. Mivel ma már egy fokos globális felmelegedésnél tartunk, sürgősen cselekednünk kell. Ha a jelen ütemben növekednek a globális üvegházgáz-kibocsátások, a 1,5 fokos küszöböt alig 20 év múlva túllépnénk." Az ENSZ szerint ha az elkövetkezendő 12 évben nem történik hatékony cselekvés, a klímaváltozás visszafordíthatatlan és katasztrofális hatású lesz.

Ezért minden szinten cselekvésre van szükség. Az EnergiaKözösségek program kapcsán a GreenDependent mindenkit arra bíztat, hogy kezdje el már ma a változást energiaigényének és - fogyasztásának átgondolásával, majd szokásainak megváltoztatásával. A program ebben számos eszközzel, tippel, egy kis külső motivációval (ld. értékes nyeremények :)), és ami szintén nagyon fontos, közösségek szervezésével segít - hiszen együtt könnyebb változtatni.

Mindezt már több éve tesszük: idén ötödik alkalommal indult el az E.ON EnergiaKözösségek program, melynek keretében a versenyre való felkészülést segítő képzést október 27-én és november 10-én tartottuk Budapesten a közösségeket vezető önkéntes klíma-koordinátorok számára.

 

A képzés során a résztvevők sok hasznos, a részvételt és versenyzést segítő információt kaptak a szervezőktől - azon kívül, hogy ők is megismerkedhettek egymással. Szó volt arról, hogy környezeti szempontból miért elengedhetetlenül fontos, hogy változtassunk a mindennapi szokásainkon, illetve hogyan lehet az egyes háztartásokban csupán viselkedésünk megváltoztatásával nagyobb beruházás nélkül is jelentős mennyiségű energiát megtakarítani. Részletesen megbeszéltük azt is, hogy a koordinátorok miként tudják hatékonyan szervezni, támogatni saját EnergiaKözösségeiket, valamint hogyan érdemes kommunikálni a különböző beállítottságú emberekkel, és hogyan lehet őket motiválni az energiamegtakarításra. A régi koordinátorok pedig megosztották tapasztalataikat, és elmesélték, miért is jó klíma-koordinátornak lenni.

 

 

 

Idén nagyon sok olyan lelkes és felelősségteljesen gondolkodó ember talált rá felhívásunkra, aki úgy érezte, szeretne tenni azért, hogy a környezet- és energiatudatos szemléletet népszerűsítse és terjessze családja, barátai, ismerősei, vagy munkatársai körében. A jelentkezők között sok az új vállalkozó, akik korábban nem vettek még részt a versenyben, de vannak visszatérő versenyzők is, akik évről évre vállalják a megmérettetést és motiválják csapatukat. A közösségek területi eloszlása is változatos, lesznek koordinátorok kisebb településekből és a nagyobb városokból is.

Az idei résztvevők közül is legtöbben azért jelentkeztek a programba, mert fontosnak tartják a klímaváltozás elleni közös fellépést, és érdekli őket az energiamegtakarítás. Ezt a korábbi klíma-koordinátorok is megerősítették egy felmérésben, ahol azt kérdeztük tőlük, hogy miért döntöttek úgy, hogy közösséget szerveznek.

A képzés aktívan és nagyon jó, közvetlen hangulatban telt. A szünetekben a Szatyorcatering finomságaival lakhattunk jól, akik szezonális és helyi alapanyagokból készült ebédet biztosítottak minden résztvevőknek.

Reméljük, hogy a képzés után elegendő információt és megfelelő motivációt kaptak a résztvevők, így a koordinátorok sikeresen elkezdhetik közösségeik szervezését, és a versenyre való felkészülést.

 

Összeállította: Fülöp Eszter és Vadovics Edina, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. novemberi (110.) számában.

 

 

Képek forrása: GreenDependent©