"Másfélfokos életmód otthon" előadás-sorozat III.

 

Tudod, mekkora részét adja karbon-lábnyomodnak az élelmiszerfogyasztás?

Össze tudnál állítani egy másfélfokos menüt?

Lehet húsvétra zöldebb ételekkel készülni?

Erről fogunk beszélgetni a GreenDependent munkatársaival, szakértőivel 2022. április 6-án - gyertek, mindenkit szeretettel várunk ingyenes online rendezvényünkre (jelentkezési információk alább).

 

A klímaválság elleni küzdelem egyik legfontosabb színtere a saját otthonunk. Életmódunk, fogyasztói szokásaink megváltoztatásával, karbon-lábnyomunk csökkentésével mindannyian hozzájárulhatunk a jövőnket fenyegető hatások mérsékléséhez. Van értelme az egyének szintjén változtatnunk, mert a sok egyéni lépés előbb-utóbb változáshoz vezet globálisan is, valamint így közreműködünk a társadalmi normák, rendszerek megváltoztatásában is.

A háztartási energiafogyasztás, az étkezés, a közlekedés, a szabadidő eltöltése és vásárlási szokásaink azok a legfőbb területek, ahol jelentős mennyiségű energiát, és kibocsátást tudunk megspórolni saját mindennapi életünkben.

A másfélfokos életmóddal foglalkozó online előadás-sorozatunk harmadik részének témája az élelmiszerfogyasztás. Szó lesz többek között arról:

  • hogy hogyan tudjuk csökkenteni az élelmiszerfogyasztáshoz köthető energiahasználatunkat és karbon-lábnyomunkat;
  • milyen jótékony hatásai vannak a böjtölésnek és kevesebb húsfogyasztásnak a klímaváltozásra;
  • és húsvét közeledtével zöld húsvéti ételötleteket is megosztunk egymással.

Várunk mindenkit szeretettel április 6-án este fél 6-tól Zoomon egy másfél órás előadásra és eszmecserére!

A részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött, regisztrálni itt tudtok: https://www.surveymonkey.com/r/masfelfok_otthon3  

A regisztráció után emailben küldjük el a részvételhez szükséges linket.

 

Az előadást és beszélgetést a GreenDependent Intézet munkatársai szervezik többek között az E.ON EnergiaKözösségek program és a 2021 májusában indult EU 1,5 fokos életmód projekt keretében. Az alkalom egy tervezett eseménysorozat harmadik része lesz, amelynek keretében havi egy alkalommal a másfélfokos életmód különböző területeit járjuk körbe az érdeklődőkkel, konkrét tippeket adva a cselekvéshez, változtatáshoz.

Az EU Másfélfokos életmód projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támogatásával jött létre, a 101003880. számú támogatási szerződés révén.

 


Másfélfokos életmód

Olyan életmód megvalósítása, amely a Párizsi Klímamegállapodásban vállalt másfél fokos cél elérését segíti. A másfélfokos életmód konkrétan meghatározza, hogy mekkora átlagos karbon-lábnyomon kellene élnie minden egyes embernek a Földön ahhoz, hogy az iparosodás előttihez képest a globális átlaghőmérséklet ne emelkedjen 1,5 foknál többel, és el tudjuk kerülni, hogy a klímaváltozás visszafordíthatatlan folyamatokat indítson be a bolygón. 2030-ig a 2-2,5 tCO2/fő, 2050-ig a 0,7tCO2/fő-re csökkentett karbon-lábnyomot kéne elérnünk, hogy a másfélfokos célt tartani tudjuk.