Spanyol városok az energiaforradalom útján

Világszerte egyre több helyi önkormányzat kötelezi el magát a fenntartható energiaellátás és -termelés mellett. A spanyolországi Cádiz és Barcelona a kereskedőkön túllépve maga is áramszolgáltatóvá vált.

Andalúzia Spanyolország legszegényebb régiója, ami az EU-n belül is a leghátrányosabbak térségek közé tartozik, Cádiz, egy 125 ezres, gazdag történelmi örökséggel bíró város pedig még ennek is a legszegényebb részén található. A város lakosságának mintegy negyede munkanélküli, akiket különösen nagymértékben súlyt az energiaszegénység. A gazdasági és szociális mutatóknál azonban jóval kedvezőbb képet mutat a megújuló energia kiaknázása: az Andalúziában felhasznált villamos áram 40%-a származik megújuló forrásokból.

Így például szélfarmokból és olyan hatalmas létesítményekből, mint amilyen a nap állását követő 67 ezer paneles San Roque-i erőmű vagy a Sevilla melletti futurisztikus PS10 naphőerőmű. Cádiz azonban ennél is jobban teljesít: 2017 óta a város középületeinek energiaigényét teljes mértékben, a város háztartási energiaigényét pedig 80%-ban biztosítja megújuló forrásokból a város többségi tulajdonában álló energiavállalat, az Eléctrica de Cádiz.

A város az energiaszegénység elleni fellépés terén is sokat tesz: az Eléctrica de Cádiz nyereségéből az utóbbi években félmilló eurót fordított a legszegényebbek támogatására ahelyett, hogy a fizetésképteleneket egyszerűen lekapcsolta volna a hálózatról.

A szociális programokon túl azonban az önkormányzat nagy gondot fordít a lakosok energiával kapcsolatos ismereteinek fejlesztésére is, akár az energiatermelés és felelős energiafogyasztás részleteit, akár pedig a fogyasztóvédelmi vonatkozásokat illetően, a városi döntéshozatal pedig nagymértékben támaszkodik az állampolgárokból álló energiabizottságokra.

A város fenntartható energiapolitikájának sikerességét jelzi a polgármester közelmúltbeli újraválasztásán túl az is, hogy felmérések szerint a lakosok több mint 90%-a elkötelezett a megújulókra váltásban. José María González, Cádiz polgármestere szerint a város fenntarthatósági politikája játszott szerepet abban is, hogy a városba települjön egy 200 munkahelyet létrehozó elektromos járműgyár. A város egészen az ókorig visszanyúló hajógyártása szintén átalakulóban van: a hajógyárak tengeri szélfarmok építésével bővítik portfóliójukat.

A fenntartható energia ellátás központi kérdés egy másik spanyolországi régió, az Andalúziánál jóval tehetősebb Katalónia székvárosa, Barcelona számára is. A 2019 júniusában újra választott polgármester, Ada Colau által vezetett önkormányzat napelemek telepítésével igyekszik a középületek energetikai függetlenségét biztosítani, de a város 2018-ban saját céget (Barcelona Energia) is alapított, ami közvetlenül a termelőtől vásárolja a minősített zöld energiát, amit 2019 januárjától háztartásoknak is szolgáltat. A cég a profit helyett az ökológiai átmenetet szolgáló közszolgáltatóként határozza meg magát, s kimondott célja, hogy a differenciált csomagokon keresztül a sérülékeny csoportok számára is biztosítsa az energiához való hozzáférést. Az önkormányzat ugyanakkor a megújulók helyi kiaknázását is jelentős mértékben támogatja: a napelemek telepítésének 50%-os mértékű támogatásával és további adókedvezményekkel biztosítja, hogy a beruházási költség 3-4 éven belül megtérüljön.

 

Az összefoglalót írta: Horváth Gergő, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2019. júliusi (114.) számában

 

 

Forrás: The Guardian

Képek forrása: Stefan Gara, Diaro de Cádiz, Denis Denis, Greens MPs