Útikalauz a közösségi Átalakuláshoz

A nemzetközi Átalakulás Hálózat munkacsoportja közzétett magyar nyelven is egy 64 oldalas letölthető útmutatót, amely összefoglalja és rendszerezi azokat a tudnivalókat, tapasztalatokat és példákat amelyek segítségével egy közösség csatlakozhat a folyamatosan fejlődő Átalakulás mozgalomhoz.

Az Átalakulás Hálózatról és a  mozgalom elindítójának, Rob Hopkinsnak a tevékenységéről  már évek óta beszámol a Kislábnyom Hírlevél. Már 2011 decemberében hírül adtuk a róluk szóló Voices of Transition c. film megjelenését a 30. hírlevélben, majd beharangoztuk az Átalakulás Fesztiválja nevű rendezvény szervezését. Tájékoztattuk az olvasókat az Átalakuló Város mozgalom által megnyert díjról, valamint a róluk készült Átalakulásban 2 (In Transition 2.0) című filmről.

Az Átalakuló Hálózatot olyan emberek alkotják, akik egy olyan társadalomnak szeretnének  a részei lenni, amely egészségesebb, vidámabb, és összetartóbb, ahol nem csak az egyéni boldogulás számít, hanem a körülöttünk lévő embereké is, és ahol a természet ajándékaiért hálásak vagyunk, nem egyszerűen csak rövid távú haszonélvezői.

Ezt a napjainkban is sok helyen zajló folyamatot hívjuk átalakulásnak. Egy nagyléptékű társadalmi kísérlet ez, ami a helyi lakóközösségek erején és kreativitásán alapszik, és a helyi élet minden területén pozitív részvételre ösztönöz.

A közösség működésének alapjául szolgáló számos elv és vélemény nem újkeletű, hiszen térségünkben egy vidéki település íratlan szabályai is hasonlóak, még akkor is, ha napjainkra kissé kikoptak a használatból, gondolok itt például a kaláka mozgalomra vagy a többgenerációs háztartásra.

A magyarul is olvasható útmutató (Útikalauz a Közösségi Átalakuláshoz) szerkezete öt fejezetre tagolódik  , amelyeket a háttéranyagok listája zár. Tartalmazza azt a receptet, amely segítségével „kisüthetjük” saját átalakuló közösségünket: betartandó alapelvek, hozzávalók, lépések, hibalehetőségek. A kiadvány erőssége a rengeteg jó példa, a színes képanyag, amelyek könnyen emészthetővé teszik az útmutatót.

Olvassuk, böngésszük kellő nyitottsággal és reménységgel, hiszen ez a folyamat napjainkban zajlik egy szelídebb és derűsebb jövő érdekében!

 

Összeállította: Péter Emőke, Eco-Trend Egyesület, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2018. novemberi (110.) számában.

 

 

Forrás: http://kozossegek.atalakulo.hu/utikalauz-kozossegi-atalakulashoz

Képek forrása: Címlap és Átalakuló közösségek Védegylet