Zöld iskolaév– fenntartható ötletek szülőknek és diákoknak

Nem kell ökoiskolába járni ahhoz, hogy környezettudatos diákok legyünk. Olvassuk el az alábbi tippeket – reméljük, segítenek, hogyan szerelkezzünk fel a tanévre anélkül, hogy anyagilag tönkremennénk a családot és feláldoznánk a tanulás oltárán a bolygó gyorsan fogyó erőforrásait! Íme néhány hasznos ötlet a zöld iskolakezdésre!

 

 

1. Gondoljuk át, mire lesz szükségünk

Mielőtt nekivágunk a bevásárlásnak, állítsunk össze gyermekünkkel közösen egy listát, amin 3 csoportba osztjuk a beszerzendőket: amire tényleg szükség lesz, amire talán szükség lesz és amire a gyermekünk „csak úgy” vágyik. Ha a lista kész, indulhatunk – természetesen az első csoport dolgaira koncentrálva…

2. Készítsünk leltárt

Nem feltétlenül kell mindent újonnan beszerezni. Nézzünk körül otthon, mi az, amit még tudunk használni, pl. ruhák, cipők, iskolatáskák. Leltározás közben jó eséllyel eddig még használatlan toll- és jegyzetfüzet-készletekre is bukkanhatunk.

3. Ne halmozzunk fel felesleges készleteket

A nagyobb holmikból, pl. iskolatáska, és azokból, amelyeket nem használnak minden nap a gyerekek a suliban, pl. ragasztó, színes ceruza, sorkihúzó filc, nem kell nagyobb mennyiség!

4. Csökkentsük a papírhasználatot

Figyeljünk oda otthon a papírfogyasztásra! A beszerzett papírárut az utolsó üresen maradt négyzetcentiig használjuk, nyomtassunk a papír mindkét oldalára, és amit lehet, olvassunk a számítógépen.

5. Séta, bicikli, busz: iskolába járás autó nélkül

Környezeti szempontból a séta vagy a bicikli a legjobb megoldás a bejárásra és az autózás a legrosszabb. Ha az iskola kilométerekre van, használjunk tömeg-közlekedést. Ha muszáj autózni, a szülők összefoghatnak, és vihetik telekocsival felváltva a gyerekeket.

Nemzetközi kezdeményezés a gyalogló buszok szervezése, amelynek célja, hogy a gyerekek a nagyvárosban biztonságos körülmények között gyalog mehessenek iskolába. A gyerekek kijelölt találkozó pontokon („megállókban”) csatlakozhatnak a gyalogló buszhoz, amit mindig más felnőttek kísérnek. (http://www.iwalktoschool.org)

6. Öko öltözködés

Új tanév, új ruhák – a családi költségvetésben ez is jelentős tétel szokott lenni. Környezeti szempontból jobb, ha az olajipar melléktermékeiből készülő anyagokat, pl. nejlon és akril, kerüljük; ha tartós ruhadarabokat veszünk vagy varrunk mi magunk; ha megújuló alapanyagokból készült ruhákat keresünk, ld. gyapjú, selyem, kender és biopamut.

7. Részesítsük előnyben a környezetbarát minősítéssel ellátott termékeket

Törekedjünk arra, hogy kevesebb terméket vásároljunk, s ha arra a következtetésre jutunk, hogy tényleg szükségünk van rá, válasszunk környezetbarátat, így csökken környezeti hatásunk, és az ipar környezeti hatása is kisebb lesz. A gyártók számára is nyilvánvalóvá válik, hogy van kereslet zöld termékek iránt, és remélhetőleg egyre nagyobb számban kezdenek ilyen termékeket gyártani; továbbá a keletkező hulladék környezetkárosító hatása is kisebb lesz.

Az online boltok listája klímabarát és zöld termékek beszerzéséhez innen letölthető.

8. Év közben se adjuk alább

A tanév eleji környezettudatos ráhangolódás tartson ki egész évben. Ragaszkodjunk a jól bevált családi zöld szokásokhoz, a szemléletet pedig alkalmazzuk életünk más területein is (pl. az egyéb beszerzéseknél).

Füzetek, írószerek

  • Olyan füzetet/jegyzetfüzetet/mappát használjunk, amely újrahasznosított papírból vagy fenntartható erdőgazdálkodásból származó fából (FSC) készült, fehérítetlen papírból van – keresd a terméken a környezetbarát termékjeleket!
  • Mérgező vegyszerektől mentes, vizes bázisú ragasztókat, festékeket vegyünk.
  • Környezetbarát tollakat, ceruzákat használjunk, pl. kukoricakeményítőből készült toll, cserélhető betétes fatoll, újrahasznosított műanyagból készült tollak, környezetbarát lakkozású, ólommentes színes ceruzák.
  • Létezik újrahasznosított anyagokból készült iskolatáska is, de házilag is készíthetünk egyedi táskát, amely garantáltan nem utazott több ezer kilométert, mire a boltba ért.

Uzsonna

  • A tízórait, ebédet, uzsonnának valót tegyük mosható, újrahasználható, PVC-mentes, hőtartó dobozba. Ne használjunk eldobható csomagolást (papír- vagy műanyag zacskó, alufólia, folpack stb.).
  • Otthon készített ételt vigyünk – valószínűleg egészségesebb és olcsóbb lesz, mint a büfé-menü!
  • Szezonális, lehetőleg helyben termelt alapanyagokból készítsük az ételt – a gyerekeket vonjuk be a hozzávalók kiválasztásába, így valószínűbb, hogy meg is eszik, amit kapnak. Ötletek, hogy mi mindent tehetünk a dobozba: http://www.harmonet.hu/csalad_otthon/53241-az-uzsonnasdoboz-titka:-taplalo-es-nem-a-szemetben-vegzi.html; http://www.mindmegette.hu/mit-rejtsen-az-uzsonnas-doboz-45953
  • Nem kell minden falatot külön csomagolni! Minél kevesebb az eldobandó fólia, papír stb., annál jobb.
  • Az innivalót se eldobható műanyag flakonban cipeljük – használjunk kulacsot!

Osztályterem

  • Nagyon fontos, hogy jó levegő legyen az osztályteremben. Gondoskodjunk a rendszeres szellőztetésről télen is! Ha már tényleg hideg van, rövid időre nyissunk csak ablakot, de teljesen tárjuk ki őket.
  • Forró a radiátor, mégis fáztunk télen? Az ablakok szigetelését nem árt ellenőrizni!
  • A hangulatot és a levegő minőségét is javítja, ha növényeket tartunk a tanteremben. Osszuk be, ki mikor felelős a gondozásukért.
  • Az osztály kedvence (hörcsög, halak, teknős) is megérdemli az igazi zöldet! Ne műanyag növényekkel dekoráljuk az otthonát!
  • Ha bulizik az osztály, ne eldobható tányért/poharat/evőeszközt használjunk!
  • Ne égessük állandóan a villanyt napközben, különösen, ha épp elég fényes a terem lámpa nélkül is! Ez igaz a mosdókra is! Használat után kapcsoljuk le a villanyt és zárjuk el rendesen a csapokat.
  • Amikor vége a napnak, nézzünk körül és ellenőrizzük: ablakok becsukva, villany leoltva, számítógépeket/monitorok kikapcsolva?

Indítsunk zöld mozgalmat!

  • Lehet furcsán, sőt értetlenkedve néznek majd, ha az alábbi kívánságokkal/kérdésekkel hozakodunk elő, de ha összefogunk az osztálytársakkal, sőt, az egész évfolyammal, meglesz az eredménye!
  • Kérjük meg a tanárokat, hogy oldószermentes, vízbázisú tintát tartalmazó táblafilccel vagy pormentes krétával írjanak a táblákra.(pl.
    http://irodacucc.unas.hu/spd/mill481831/Tablafilc_keszlet_SCHNEIDER_4db)
  • Rákérdezhetünk, milyen takarítószereket használnak a termek/épület takarításakor – ma már sokféle környezet-barát tisztítószer, takarítószer létezik!
  • Esetleg a rovarirtás kérdését is elővehetjük: a vegyszermentes megoldás lenne az igazi!
  • Gyűjtsük szelektíven a hulladékot az oktatási intézményben, így legalább az anyagok egy része újrahasznosul!
  • Bringával járnak a gyerekek, de nincs biciklitároló? Újabb dolog, amit érdemes felvetni.
  • Ne csak a termek és a folyosók, az iskola udvara is legyen zöld! Ha elég nagy a terület, a virágágyások, bokrok mellé, fák köré akár kertet is keríthettek! Saját eper a tanévzáróra? Nem is lenne rossz… :)

Inspiráció és forrás: http://www.treehugger.com/files/2007/02/how-to-go-green-back-to-school.php

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 4. és 24. száma.

A tipp INNEN letölthető!