Érdemes rápillantani

A klímaválságra adott érdemi válaszok, és tényleges cselekvés még mindig várat magára, és ennek nagyrészt a válság tagadása az oka. De nem a klímaválság tényét tagadók jelentik a fő problémát... Sokkal inkább a hétköznapjaikat „enyhe” klímaválság-tagadásban élők miatt késik a fellépés. Magunkra ismerünk a cikkben?


 

 

Érdemes rápillantani rovatunkban fontosnak, érdekesnek talált híreket, interjúkat, tippeket, ajánlókat gyűjtöttünk. Klikk a linkekre! :-)


A fapelletet az Európai Unióban jelenleg a szén tiszta alternatívájaként értékesítik, és mivel bioenergiának számít, jelentős támogatást is élvez ez az energiaforrás. A fás biomassza akkor is megújulónak számít, ha nemcsak az erdőgazdálkodás hulladékaiból vagy maradékanyagaiból, hanem kivágott egész fákból származik.

Biztos, hogy az erdők eltüzelése enyhíti a klímaválságot?!


Sötét vizeken című film egy már-már klasszikus történetet mutat be. Adott egy kisváros, egy nagy céggel (DuPont), ami rengeteg munkahelyet biztosít és látszólag mindenben támogatja a lakosokat, de mégis láthatóan titkol valamit a háttérben (pl.: egy veszélyes, és még csak nem is véletlen vegyi szennyezést). És adott egy fiatal, ügyes, éppen ehhez a kisvároshoz kötődő ügyvéd (Mark Ruffalo), aki korábban nagy cégeket képviselt, de még hisz az igaz ügyben és a rendszer tisztaságában.

A film lassú, kicsit sötét, de kicsit el is ülteti a reményt, hogy sikerülhet perrel, jogi úton, igazi felelősségre vonni a céget.


A jelenleg zajló iskolamentes napokban sok szülő, pedagógus, nevelő a következetes tananyag-leadás és –számonkérés hiányáért aggódik, ezért bemutatunk két olyan könyvet, amelyek amellett, hogy ismeretet közölnek, nyitottságra, bátorságra és elfogadásra nevelik a fiúkat, lányokat egyaránt.


Gondoljon a kedves Kislábnyom hírlevélolvasó a legkedvencebb szabadidős tevékenységére, például horgászás, sziklamászás, süteménykészítés stb. Képzelje el, hogy azokkal a társakkal együtt, akikkel ezt a szabadidős tevékenységét rendszeresen gyakorolja, közös munkával a családjaik számára az egészséges élelmiszerellátását is megoldják.

Az írországi Moher-sziklák közelében az ott rendszeresen szörföző sportolók kialakították a Moy Hill Farm nevű gazdaságot, amely nemcsak a saját élelemfogyasztásukhoz nagyban hozzájárul, hanem a környéken lakókat is ellátja egészséges élelemmel.


A 2019-ben Szentendrén megrendezett egyetemi hallgatók innovációs házépítő versenyén, a nemzetközi Solar Decathlon Europe-on a két magyar csapat, a Hungarian Nest+ (Magyar Fészek+) és a Koeb elnevezésű projektekkel az ún. „Kádár-kocka” háztípusra terveztek fenntartható és energiahatékony frissítéseket.


2018-ban Preston város környéke lett Nagy-Britannia legtöbbet fejlődő városi régiója egy jelentés szerint, ami azt bizonyítja, hogy itt javultak legjobban az élet- és munkafeltételek az egész országban.

Az összesen 42 várost listázó felmérésben a következő szempontokat vették figyelembe: milyen munkalehetőségek, bérek, lakhatási és közlekedési lehetőségek vannak, mennyire érvényesülnek a környezeti szempontok, és hogy mi a helyzet az élet-munka egyensúly kapcsán.


A számítástechnikai cégek szerint a mesterséges intelligencia és a digitalizálás hozza el a jobb jövőt. De egy számítógépekkel telepakolt világ sem az embereknek, sem a bolygónak nem jó.


Ha egy évvel megnövelnénk az okostelefonok és egyéb elektromos eszközök élettartamát, az már önmagában annyi kibocsátás-csökkenést jelentene az EU-nak, mintha évente két millió autóval kevesebb járna az utakon – írja egy újonnan megjelent tanulmány, amelyben arra keresték a választ a szakértők, hogy az okostelefonok, notebook-ok, mosógépek és porszívók tartósabbá tétele milyen előnyökkel járna a klímaváltozás szempontjából.