Fenntartható húsvét II.

Hírek: 2023. április 3.

 

Most már tényleg csak pár nap a húsvét, de a zöld tippekből még nem fogytunk ki, nézzük, mivel tudjuk még fokozni a kislábnyomos tudatosságot a gyarapodó festett tojások és az ünnepre sülő, illatozó kalácsok között!

Rend a lakásban és a kamrában is

A böjtöt, a feleslegestől való megszabadulást kiterjeszthetjük otthonunkra is egy alapos tavaszi nagytakarítással és a felesleges holmik kiválogatásával. Ezek a számunkra megunt vagy használaton kívüli holmik mások számára még nagyon is hasznosak lehetnek, és például egy közösségi csereberén új gazdára találhatnak. Lomtalanításhoz és tavaszi csereberéhez ITT találunk ötleteket és inspirációt.

 

Ha a húsvéti nagytakarítás részeként kamrát is rendezünk/takarítunk, érdemes megfontolni a NÉBIH Maradék nélkül nevű programjának vonatkozó intelmeit, hogy biztosan ne dobjunk ki olyan élelmiszert, amit még nyugodtan elfogyaszthatnánk!

 

 


 

Húsvét-zöldítő pályázat

Szintén a NÉBIH oldalán találtunk erre a pályázatra, amelynek célja az élelmiszerpa-zarlás-mentes ünneplés és a felelős állattartás népszerűsítése.

Április 5-ig jelentkezhetnek kicsik és nagyok több kategóriában is. Játékszabály és jelentkezés ezen a linken.

 

 


 

Kiránduljunk!

      Húsvét hétvégén elkel még a kabát, de ez ne tartson vissza bennünket a közelünkben rendezett – ezért utazás szempontjából kislábnyomosabb - szabadtéri programoktól vagy egy jó túrázástól!

      Sok-sok egyéb programötletet találunk itt ITT.

      A medvehagymának és kucsmagombának is most van szezonja, utóbbira erdőszélen, kertekben, mezőkön lelhetünk - kucsmagomba-túrára fel!

       


       

      Energiatudatos húsvéti locsoló buli

      Ha baráti/családi összejövetelt szervezünk, ezt is tehetjük zöldebbé, klímabarátab-bá! Néhány szempont:

      • a helyszín lehetőleg biciklivel, gyalog vagy tömegközlekedéssel megközelíthető legyen;
      • ha az időjárás engedi, legyünk a szabadban, vagy olyan helyen, ahol van természetes fény;
      • legyen több a zöldség-gyümölcs, mint a sonka és tojás;
      • VAGY fogyasszunk húsmentes, nyers ételekből álló lakomát az 50 km-es diéta szabályait betartva;
      • mellőzzük a sok csokit;
      • használjunk elmosható tányérokat, poharakat és evőeszközöket, illetve textil szalvétát;
      • a fiúk locsoljanak csapadékvízzel vagy csapvízzel kis permetező üvegekből.

      Programötletek:

      • egész napos kirándulás, autózás nélkül;
      • versenyek: activity saját készítésű nyereményekkel (szappan, lekvár, pesto stb.), sütiverseny, locsolóverseny, tojáskereső verseny, célbadobás, sportvetélkedők, idénynövény főzőverseny az áprilisban termő alapanyagokból stb.

      További locsolóbulis tippek ITT.

       

       


       

      Játékok hulladékból

      A tojáskeresés önmagában is lehet buli (kirándulás részeként az erdőben rejtjük el a meglepiket, a kertben kell keresgélni rímes fejtörők alapján a rejtekhelyeket vagy a lakáshoz rajzolunk kincskereső térképet), de a neten fellelhető számtalan ötletből válogatva remek feladatokkal is kiegészíthetjük a tojásvadászatot.

      Piñata müzlis dobozból

      A különböző apróbb finomságokat nyúlnak álcázott, kiürült müzlis dobozba rejtjük. A doboz alján libegő szalagok közül csak egy nyitja a dobozt (a „talpra" vágott résekből lógó szalagok közül egynek a végére van csak csomó kötve, a többi könnyedén kihúzható) – vajon ki lesz a szerencsés, aki a doboznyitó szalagot rántja meg?

      Célbalövés

      Befőttesüvegek tetejéből, evőpálcikákból és a házban kallódó műanyag tojásokból készültek a képen látható célpontok. Kilövésükhöz csúzli használandó, minden találatért csemege jár!


       

      Állatbarát húsvét 

      A böjt végi „húsvételezés” az asztalra kerülő bárány formájában egy igen mélyen gyökerező tradíció, amit – ismerve korunk egyrészt kíméletlen, másrészt fenntart-hatatlan húsipari gyakorlatát – lehet, hogy ideje lenne felülbírálnunk. A hagyományok fontosak, de nem bármi áron, ideértve a húsvéti sonkát is!  

      Ha már itt tartunk: jöjjön még egy pár vega húsvéti recept és menüjavaslat:

      https://streetkitchen.hu/category/husvet/vega-husvet/

      Csicsóka pogácsa

      20 dkg főtt, áttört csicsókát összekeverünk 30 dkg liszttel, sóval, 10 dkg vajjal, 1 egész tojással, fél deciliter tejben megfuttatott 1 dkg élesztővel és összegyúrjuk, majd egy órán át pihentetjük. Vékonyra nyújtjuk, többször összehajtogatjuk és kinyújtjuk. Végül egy ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tojássárgájával megkenjük, és meghintjük durvára vágott dióval. közepesen meleg kemencében megsütjük.

      Ibolyás bólé

      Két marék ibolyavirágot összekeverünk 3 evőkanál mézzel, 10 percig állni hagyjuk, majd hozzáadunk 1 liter fehérbort és egy órán át állni hagyjuk. Forrás: Herbáció magazin

      És végül: nyers répatorta nyúlcsalogatónak :-)

       

      Ami a nyuszikat illeti

      Húsvéti nyusziSTOPÉlőt nyuszit adni/kapni húsvétra sokaknak nagy csábítás, és jó ötletnek is tűnik, egészen addig, amíg az első napok örömködése után beüt a hirtelen felismerés, hogy az édi nyúl rendszeres gondoskodást és törődést igénylő élőlény. És mint ilyen, nem való mindenkinek. Gondoljuk át alaposan, hogy valóban meg tudunk-e küzdeni a feladattal, és nem lenne-e jobb, ha inkább jelképesen örökbe fogadnánk egy állatkerti állatot.

      Nyúlmentő Alapítvány - Az Első Nyúlmentő Alapítvány 2014-ben kezdte el munkáját. Az évek során néhány lelkes nyuszigazdiból, egy professzionális színvonalú, országos támogatói hálózattal rendelkező szervezetté váltak, akiket bátran kereshetünk, ha gazdátlan nyuszit találtunk vagy szeretnénk mentett nyulat örökbe fogadni.

      Húsvéti adomány akcióAdományozzunk tápot állatvédő, állatmentő szervezeteknek – akik többek között a húsvétkor utcára tett nyulaknak is igyekeznek menedéket biztosítani!


       

      Képek forrása: Antal Orsolya ©, Street Kitchen, Nyúlmentő Alapítvány