Húsvéti karbon-böjt eredmények

Hírek: 2023. április 5.
 
2023. február 27-én négy hetes másfélfokos karbon-böjtöt indítottunk: arra biztattuk az érdeklődőket, hogy minden hét elején töltsenek ki egy-egy általunk közzétett tematikus ellenőrző listát, és ezek segítségével gondolják át életmódjukat, és válasszanak az 50 életmódváltoztatási lehetőségből néhányat, amelyeket a böjt alatt vagy akár hosszabb távon szeretnének megvalósítani.
 
A négy témában – lakhatás, étkezés, mobilitás, szabadidő - eddig 90 kitöltés érkezett. Sok hasznos hozzászólást is kaptunk, köszönjük mindenkinek a közreműködést! És akkor nézzük az eredményeket!
 
Összességében az látszik, hogy az ellenőrző listák kitöltői
  • sok szempontból már tudatos energiahasználók és karbonlábnyom-csökkentők;
  • és készek további változtatásokra az életmódjukban.

 

A leginkább alkalmazott takarékossági gyakorlatok területenként (a %-ok az egyes tematikus listáknál kapott legnagyobb értékek):

 


A legnépszerűbb – már tervbe vett - változtatandók területenként (a %-ok az egyes tematikus listáknál kapott legnagyobb értékek):

 

A karbon-böjtre tervezett, területenként legtöbbször választott lehetőségek (a %-ok az egyes tematikus listáknál kapott legnagyobb értékek):

 


Mi az, amit a legkevésbé tudnánk/akarnánk megvalósítani?

Ahogy a tavaly októberi Másfélfokos Műhely résztvevői is megfogalmazták az életmód lehetőségekkel kapcsolatban, most is az derült ki, hogy vannak olyan fenntarthatóságot és a klímaválság elleni küzdelmet érdemben segítő lehetőségek, amikkel a többség – korábbi rossz tapasztalatok, magyar társadalmi sajátosságok, saját kényelmi szempontok, szokások stb. miatt - nem szeretne élni. Ezek jellemzően:

  • a lakóhelyen, autón és nagyobb háztartási berendezéseken való osztozás;
  • illetve a vegetáriánus, vegán étkezésre való áttérés.

(Bővebben a témáról ld. ITT.)

A területenként legnépszerűtlenebb életmód lehetőségek (a %-ok az egyes tematikus listáknál kapott legnagyobb értékek), pirossal a lakóhelyen osztozás és vegán étkezés:
 
Ennek ellenére rövidtávon a legtöbben pont ezeket a kevésbé kedvelt lehetőségeket szeretnék kipróbálni, ahogy azt láthatjuk is a fenti, karbon-böjtre tervezett lehetőségeket ábrázoló grafikonon! Hátha a próba meghozza a kedvet a „hosszabbításra”, és több háztartásban is rendszer lesz belőle, hogy az év bizonyos napjain vegánok legyünk, vagy egy-két gépen mégis osztozzunk…
 
 
10-10 tényező, amely a kitöltők válaszai alapján leginkább segíti vagy akadályozza a másfélfokos életmód lehetőségek megvalósítását:

 
 

Összeállította: Antal Orsolya és Vadovics Edina