Kislábnyomos Ünnepi Naptár / 3. hét

2021.dec.12-18.

Nézzük, mi mindent rejt az idei ünnepi naptár a harmadik adventi hétre! :-)

 

dec.12. – NÉZNI-, OLVASNIVALÓ

Könyv gyerekeknek: A vizek világa

Ismerd meg a tengerek és óceánok élőlényeit! Miért fontosak a tengerek és óceánok?
Milyen élőlényekre bukkanhatunk a hullámok mélyén?
Miért szorulnak segítségünkre a tengeri állatok, és mit tehetünk értük?

Könyv felnőtteknek:

Blackout - Holnap már túl késő

Mi lesz velünk, ha egyszer leáll az energia-szolgáltatás...? Regény egy elképzelt jövőbeli energiaválságról.

Filmek:

A Nagy Fafilm

A fák különleges élőlények. Rendkívül lassan nőnek, és - talán éppen ezért - rendkívül sokáig képesek élni. Megadják a módját a születésnek, és az életnek éppúgy, mint az elmúlásnak. Puszta létükkel ezer meg ezer másik faj fennmaradását biztosítják.

Amiről a fák suttognak

Létezik egy erdő, amit az ember nem háborgat, ahol láncfűrészek zaja nem hallatszik. Ahol a fák évszázadokig élhetnek, és végül ugyanott válnak földdé, ahol megszülettek. Megszületnek, élnek és meghalnak… csendben, szinte észrevétlenül és mégis örök változatosságban.

 

dec.13. – TIPPEK

Ünnepek kislábnyomon

Hogyan lehet az ünnepeket, a pihenést, szórakozást, szünidőt klímabaráttá, energiatakarékossá tenni? Ehhez nyújtanak segítséget az ABC-sorrendben összegyűjtött tippek és ötletek :-)

A kislábnyomos életmód sokszínű... Ezt bizonyítja a Kislábnyom hírlevél írói-szerkesztői csapatának sokszínű, kisebb lábnyomra törekvő ünnepi készülődése, menüje és pihenése is.

 

dec.14. – CSINÁLD MAGAD

50 dolog, amit magunk is elkészíthetünk

Olyan finomságokat, kozmetikai szereket, tisztítószereket gyűjtöttünk össze, amelyeket ha magunk készítünk el, kíméljük a környezetet, az egészségünket, pénzt spórolunk, és a készítés során arra is oda tudunk figyelni, hogy lehetőleg természetes, bio összetevőket használjunk. A felsorolt dolgok többsége karácsonyi ajándéknak is kiváló!

 

dec.15. – ADJ MÁSOKNAK

Segítő, támogató vásárlás – Válogassunk szebbnél szebb kézműves termékek közül, amelyek megvásárlásával egyedi, szemet gyönyörködtető ajándékokat adhatunk, és megváltozott munkaképességű vagy hátrányos helyzetben élő emberek munkáját támogatjuk!

 

Autistic Art Alapítvány

Az alapítvány missziója, hogy az autizmussal élők életkörülményeit javítsa, elfogadásukat elősegítse és az ehhez szükséges forrást megteremtse. A művészeti program keretében készült rajzok jelennek meg különböző termékeiken, létrehozva az Autistic Art márkát, mely egyesíti a művészetet, a dizájnt és a jótékonyságot.

 

 

Kocka Csoki

A Kockacsoki egy társadalmi vállalkozásként működő csokoládé manufaktúra, melyben hagyományos, kézműves technológiával állítják elő a termékeket. Céljuk, hogy úgy nyújtsanak segítséget fogyatékossággal élő embertársainknak, hogy ez életminőségük javulását eredményezze.

Maacraft

A MAACRAFT egy design – és egyben szociális vállalkozás, amely 2012-ben indult el a Miskolci Autista Alapítvány alkotóműhelyeként. Magas minőségű tárgyakat és delikátesz termékeket készítenek, miközben értelmi sérült felnőttek ismerhetik meg a munka világát, örömét.

 

Misija Design

A Misija kerámia, beton és fa figuráinak döntő többsége szociális műhelyekben készül, megváltozott munkaképességű emberek keze által.

 

 

Szuno, az Igazgyöngy Alapítvány boltja

Böngéssz kedvedre a Toldon működő mintaprojekt, a Szuno társadalmi vállalkozás kézműves termékei között, és támogasd a generációs szegénységben élő embertársaidat!

UNICEF webshop

A boltban hazai tervezők és gyártók egyedi termékei, limitált kollekciói is megtalálhatóak, minden egyes vásárlás az UNICEF programjait támogatja.

Világszép Alapítvány adománybolt

A boltban vásárlással az alapítvány gyermekotthonban élő fiatalokat segítő programjainak fenntartását támogathatjuk.

 

Segítő Vásárlás védjeggyel rendelkező szociális műhelyek Magyarországon: https://www.segitovasarlas.hu/lista

Forrás: https://oromterv.blog.hu

 

dec.16. – ÉTEL-ITAL

 

Klímabarát ünnepi receptek karácsonyra

Egy korábbi GreenDependent programunkban, a Kislábnyom verseny egyik feladataként ünnepi menü összeállítására biztattuk a résztvevő háztartásokat. A beérkezett megoldásokból válogattuk az alábbi recepteket.

 

Könyv: Idei, hazai, zöld

Ez az egyedülálló vegetáriánus és többségében vegán receptgyűjtemény bizonyítja, hogy hazai alapanyagokból is könnyű színes és változatos fogásokat készíteni. A recepteken kívül rengeteg hasznos tippet is kapunk a zöldségek vásárlásához, tárolásához és a környezettudatos étkezéshez.

 

 

dec.17. – EGÉSZSÉG

 

Digitális méregtelenítés – Karácsonyi ajándék magunknak

Szánjuk rá magunkat egy karácsonyi digitális méregtelenítésre. Egész évben a téli ünnepekkor van a legtöbb időnk, lehetőségünk kivitelezni a kütyüktől való szabadulást.

 

 

Kalandötletek monitorbámulóknak

Senki nem szeretné drákói szigorral eltiltani gyermekeit a TV-től és a számítógéptől. De ha elég szabadtéri tevékenységbe vonjuk be őket, ha elég erdőt, folyót és barlangot járunk be velük, nem is lesz szükség a tiltásra - sokkal kevésbé fogja érdekelni őket a képernyő. A brit Tim és Kerry Meek tapasztalatból tudják, hogy a dolog működik: két gyermekükkel kipróbálták, mi történik, ha a tévénézést erdőjárásra cserélik. 

 

dec.18. – ÉLETMÓD, PIHENÉS

50 ötlet klímabarát pihenéshez

Ha esetleg elfelejtettük volna, milyen sok egyszerű, hétköznapi tevékenység adhat örömet és nyújthat nagyszerű kikapcsolódást, íme egy 50 tételt tartalmazó lista emlékeztetőnek! Csupa olyan ötlet, amely általában nem kerül be a tennivalóink közé, pedig ha valamire, ezekre az elfoglaltságokra érdemes időt “pazarolni”…

 

 

Képek forrása: Az egyes naptári napokhoz tartozó linkek, illetve: https://anitalianinmykitchen.com, https://www.itstimetologoff.com