Kislábnyomos tippek

Itt a nyár, a gyümölcsszezon, a nagy meleg és a pihenés ideje is.

Az alábbi tippválogatás segít a hőség elviselésében, a nyári bőség megőrzésében télire, illetve egyszerű, olcsó és környezetbarát ötleteket ad szabadidőnk eltöltésére.


Az aszfaltborítás nélküli területeken a lehulló esőt elnyeli és tisztítja a talaj és a növények – de ha az eső a tetőkre, utcára és parkolókra esik, nem tud a földbe szivárogni. A városi csapadékvíz tele van szeméttel, baktériumokkal, nehézfémekkel és egyéb szennyező anyagokkal, így a tisztítás nélkül elfolyó csapadékvíz jelentősen szennyezi természetes vizeinket. Jelentősebb mennyiségű csapadék esetén az elfolyó víz eróziót és áradásokat is okozhat. Mindkét problémára megoldást kínálnak az esőkertek!


Hogyan lehetnénk öko-turisták, azaz nyaralhatnánk környezettudatosabban, úgy, hogy pihenésünknek a lehető legkevesebb negatív környezeti hatása legyen?

Különböző tanulmányok szerint a nyaralások környezeti hatása, vagy öko-lábnyoma 5 főbb tényezőből tevődik össze...


Az elmúlt egy évben számos szempontból átalakult életmódunk: az oktatás és a munka mellett családi, baráti találkozóink és persze más rendezvényeink is az online térbe költöztek. Ha ezeket is zölden szeretnénk megtartani, van pár dolog, amit nem árt tudnunk - és persze néhány olyan is, amivel csökkenthetjük környezeti terhelésünk. :-)


A közösségépítést, önellátást, a körkörös gazdaság épülését, a hulladékcsökkentő életmódot, hulladékújrahasznosítást segítik a cikkben található applikációk.


Mit kezdjünk az őszi falevéllel? Hogyan takarékoskodhatunk a téli fűtés kapcsán? Felkészültünk a fűtési szezonra? Alábbi tippjeink ezekben a kérdésekben segítenek eligazodni.


A méltányos kereskedelem, azaz fair trade alapelvei ötvözik az emberek társadalmi-gazdasági helyzetének javítását a környezeti és kulturális gondoskodással. Olyan alapelvek ezek, amelyekre – az egyéni cselekvés szintjén - a saját életünket is építhetjük.


Sokan küzdünk rengetegnyi cuccunkkal: úgy érezzük, bárhogy igyekszünk, nem sikerül, hogy kevés dolgunk legyen otthon. Ezért újabb és újabb tároló rendszereket alakítunk ki, újabb és újabb dobozokat, szatyrokat cipelünk az adomány boltokba, ruhagyűjtési pontokra és szelektív hulladékgyűjtő szigetekre. Az igazság az, hogy dolgaink rabjai vagyunk: állandóan rendezgetjük, takarítjuk, javítgatjuk őket, és van, ami után a részleteket is fizetjük - miközben sokszor épp abban a hitben szereztük be őket, hogy majd megkönnyítik életünket... De nem így van: minél több cuccunk van, annál több hely, idő, pénz és energia szükséges elhelyezésükhöz és rendben tartásukhoz.


Örvendetes módon egyre több földtulajdonos gondozza növényeit környezetkímélő módon, a lehető legkevesebb vegyszert használva, mulcsozással csökkentve a vízfogyasztást, vagy biológiai növényvédelmet alkalmazva.
Ebben a cikkben azoknak gyűjtöttünk össze néhány ötletet és tippet, akik kertjükben a biovédekezés technikáját szeretnék alkalmazni és fejleszteni a közeljövőben.


Az elmúlt hetek és hónapok soha nem látott változásokat hoztak az életünkbe a munka, tanulás, társasági élet, utazás, bevásárlás, energiaszámla stb. terén… Minden szempontból „belaktuk” az otthonunkat, és igyekeztünk helyet biztosítani a lehetőleg zavartalan munkához, tanuláshoz. 

Szakértők szerint nem kizárható, hogy lesznek még hasonló időszakok az életünkben, ezért mindenképp el kell gondolkodnunk azon, hogy milyen megfontolások mentén alakítsuk át otthonainkat, ha vírusbiztosabb, karanténbarátabb és energiatakarékosabb környezetet szeretnénk teremteni, és ne érjen minket váratlanul egy következő összcsaládi home office.