Öko farsang - jelmez és farsangi buli zölden

Ezekben a hetekben minden óvodás és kisiskolás gyerek izgatottan készülődik a farsangi mulatságra, tervezgetve, hogy minek öltözzön. Ez bizony farsangi jelmezek tízezreit jelenti minden évben, és nem egyet közülük összesen csak egy napra vesznek fel. Ha pár dologra odafigyelünk, akkor a farsangi készülődés kisebb ökológiai teher mellett is ugyanakkora örömet fog okozni.

Használjuk újra! A kistestvérek gyakran megöröklik a kinőtt jelmezeket (is), de miért ne lehetne barátok között is megosztani a gyakran nagy gonddal elkészített jelmezeket? Ha külön oviba vagy iskolába járnak, akkor ez gond nélkül megoldható – már ha hasonlóak az elképzelések. Persze ez a másodkézből vásárolt daraboknál automatikusan megvalósul.

Hasznosítsunk újra! A saját kézzel készített jelmezeknek nem csak a viselése, de már az elkészítése is szórakoztató, főleg, ha a gyerek is részt tud venni benne. Néhány ötlettel erőforrás- és költséghatékonyan tudunk jelmezt készíteni újrahasznosított anyagokból anélkül, hogy komoly anyagbeszerzéseket kellene tennünk.

A képek forrásai és leírások angolul:

Búvárpalack: http://www.delineateyourdwelling.com/2014/10/diy-scuba-diver-halloween-costume.html

Szuperhősjelmezhez jetpack: http://www.doodlecraftblog.com/2013/05/diy-rocket-jet-packs-family-edition.html

Tűzoltójelmezhez oxigénpalack: http://crayonboxchronicles.com/2013/08/18/dyi-firemans-air-tank-play/

Farsangi buli - újragondolva

Farsang idején nem csak a rövid élettartamú jelmezek jelentenek környezeti terhelést, de a farsangi buli is meglehetősen sok hulladékkal jár. Papír és műanyag farsangi maszkok és bohócfigurák, műanyag villák, tányérok és poharak, latex lufik, szalvéták, műanyag asztalterítők, színezékben és cukorban fürdő nassolnivalók. Néhány óra vidámság és hatalmas kupac szemét.

Nem kell, hogy így legyen! Tervezzünk és szervezzünk zöld farsangi bulit. Összefoglaltuk, mi mindenre kell odafigyelnünk:

Meghívók – A vendégeknek küldjünk e-mailt, vagy házilag készített, újrahasznosított papírból készült meghívót. Az interneten számtalan oldalról postázhatunk elektronikus lapot is!

Lufik helyett – A lufik számos egészségre és környezetre káros anyagot tartalmazhatnak! Inkább készítsünk maradék papírokból óriás pom-pomokat és aggassuk ezeket – vagy zászlócskákat, pattogatott kukoricából készült füzéreket - a plafonra/falakra/faágakra.

Cserepes virágokkal és házilag készült gyertyákkal is díszíthetünk, amiket aztán a vendégek hazavihetnek.

Dekorációs elemeket (bohócok, maszkok) készítsünk hulladék papírból.

Ne használjunk semmi eldobhatót – Legyen textil az asztalterítő és a szalvéták, komposztálhatóak vagy elmoshatóak a strapabíró - lehetőleg újrahasznosított anyagból készült - poharak, tányérok és evőeszközök. A legegyszerűbb, ha nincs is szükség villára és tányérra, azaz kézzel is ehető a farsangi menü, ld. aprósütik, szendvicsek, gyümölcsök, magvak stb.

Ételek – Kínáljunk egészséges, finom és ha lehet, helyi, bio falatokat! Íme néhány ötlet a mannaszappan.hu oldalról:

  • cukormentes gyümölcsökből készült turmix vagy limonádé cukor helyett mézzel édesítve;
  • desszertnek gyümölcssaláta, egészséges házi sütik (teljes kiőrlésű lisztből, természetes alapú édesítőkkel, mint amilyen a méz vagy agávé szirup).

 

A tippek és ötletek forrása a Kislábnyom Hírlevél 45. száma, valamint 81. száma.

A tipp INNEN letölthető.