Készítsünk aszalványokat házilag!

Szeptemberben már igencsak időszerű téma az aszalás. Érnek a finomabbnál finomabb gyümölcsök, zöldségeskertünk roskadozik a terményektől, és felmerül a kérdés, vajon milyen módon tartósítsuk a fölösleget, tároljuk el a vitaminszegény téli időszakra? Milyen formában legjobb ezt megtenni környezet- és egészségtudatos, fenntartható módon? A válasz adja magát: Aszaljunk!

Az aszalás nem csupán egészséges és környezetbarát formája a gyümölcsök és zöldségek tartósításának, de a megfelelő technikákat alkalmazva pénztárcakímélő megoldás is – gondoljunk csak a hagyományos módszerekre, illetve a hagyományos módszerek modern, környezetbarát technikákkal való ötvözésére. Az is fontos szempont, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható aszalványokat sajnos sok esetben egészségre ártalmas módon kezelik, tartósítják. Érdemes tehát feleleveníteni a tartósítás hagyományos módjának számító aszalást-szárítást.

Az aszalásról

A gyümölcsök és zöldségek hagyományos tartósítási módjai közül az egyik legfontosabb, teljes értékű eljárás az aszalás. Nagy előnye a többi házi tartósítási praktikával szemben, hogy itt nincs szükségünk plusz „adalékanyagra”, így cukorra és tartósítószerre. Mivel a gyümölcs (és a zöldség is) az eljárás során elveszíti víztartalmának, így tömegének jelentős részét (felét-háromnegyedét), de megőrzi az értékes tápanyagokat, például vitaminokat (szemben más tartósítási eljárásokkal, például a befőzéssel, melynek során az összetevők nagyobb arányban lebomlanak), az összeaszott gyümölcs a nyers változathoz képest koncentráltan tartalmazza az értékes összetevőket. Az aszalt gyümölcs tehát kiváló vitamin-, ásványi anyag és rostforrás, emellett koncentrált cukortartalmának köszönhetően valóságos „energiabomba”. Csodálatos ízű, valóságos gyógyszernek számít a téli vitaminszegény időszakban.

Mi aszalható?

Nemcsak gyümölcsöt, de zöldséget, gombát is lehet aszalni. Magyarországon a leggyakrabban ily módon tartósított gyümölcsök a szilva és az alma, továbbá a körte, a meggy, kajszibarack és a csipkebogyó. Jól aszalható a birs, a cseresznye, az őszibarack és a bogyótermésűek is.

Forrás: http://okovolgy.hu/keszitsunk-aszalvanyokat-hazilag/

További tippek és ötletek aszaláshoz: http://kislabnyom.hu/sites/default/files/letolt/tippek_termeszetes_es_klimatudatos_elteves_telre_2017jul.pdf

Kép forrása: https://www.almapatika.hu/alma-magazin/gyogyito-finomsagok-ezert-erdemes-aszalt-gyumolcsoket-tenni-az-unnepi-asztalra