Sétálj ott, ahol a madarak járnak: 5 hazai lombkorona tanösvény

A hétköznapi tanösvények is számtalan izgalmas látnivalót rejtenek, a felfedezésre váró, titkokkal teli ösvények nyugodt erdei sétákra csábítanak. Ám most már nem csak a talajszintet vizsgálhatják meg a kicsi – és nagyobb – felfedezők, magasabbra is merészkedhetünk 5-10 méterrel, és a lombok közt sétálhatunk, ahol az erdők titokzatos világába nyerhetünk betekintést olyan magasról, ahonnan eddig csak a madarak láthatták.

Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó – Gyomaendrőd Gyomaendrőd szélén, a Hantos kerti holtággal körülvett kis „félszigeten” található az Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó. Az 5 méter magasan elhelyezkedő tanösvényen madarakat figyelhetünk meg távcsővel és szakvezetéssel, a Körös-Maros Nemzeti Park területén. A több mint 1000 méter hosszú tanösvény különlegessége, hogy földön, vízen és „levegőben” is bebarangolható.

Makói lombkorona sétány

A Makói lombkorona sétányon 10 izgalmas állomáson haladhatunk végig, s testközelből ismerhetjük meg az erdő állat- és növényvilágát. Megleshetjük a „tetőtéri lakásokat”, az állatok búvóhelyeit, és útmutatót kapunk a madárhangok felismeréséhez is.

Kaszói lombkorona tanösvény

A kaszói lombkorona tanösvényt 2017 májusában nyitották meg a Madarak és Fák napján. A 124 méter hosszú hídszerkezeten közel 10 m magasban 

sétálhatunk. Utunkat pihenőhelyek, játékok, függőhíd-elemek, interaktív táblák és „láthatatlan les” tarkítják, ahonnan vadakat figyelhetünk meg. A lombkorona tanösvény a somogy-megyei Kaszó központjától közel fél km-re található.

Ipolytarnóci lombkorona ösvény

Az ipolytarnóci lombkorona ösvény mintegy 150 m hosszan húzódik a lombok között, 8-10 méteres magasságban sétálhatunk hevederrel bebiztosítva. A tanösvényt csak azok vehetik igénybe felügyelet mellett, akik részt vettek a helyszíni kiképzésen, és megfelelnek a biztonsági előírásoknak. A sétány legfelső szintjén 10 fős csoportokban és félórás váltásban követhetik egymást a legbátrabbak.

 

Lombkorona tanösvény – Lengyel-Annafürdő

A Lengyel-Annafürdői lombkorona tanösvény mellett találjuk a Sasfészek-kilátót és egy erdei játszóteret is, így minden adott egy élménydús családi naphoz. A 30 méter hosszú sétány mellett interaktív eszközök segítségével térképezhetjük fel az erdők titokzatos világát, a lombkorona tanösvény legmagasabb pontja 9 méteres magasságban helyezkedik el.

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Forrás és további részletek:

https://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/programajanlo_(csaladdal_gyerekkel)/24483/setalj_ott_ahol_a_madarak_jarnak_5_hazai_lombkorona_tanosveny_amit_latnotok_kell