„Télikert” – kerti teendők, kerttervezés télen

A kertészek számára a tél a jól megérdemelt pihenés ideje. A fűtött szobában üldögélve, a madáretető körüli jövés-menést szemlélve azonban már télvíz idején elkezdhetjük tervezgetni a következő évet; átgondolhatjuk, mi hova kerüljön, min szeretnénk esetleg változtatni, milyen teendők várnak ránk a következő szezonban.

Miután kellőképpen felkészültünk a télre, januárban először a kerti munkálatok megtervezését végezhetjük el. Kezdetnek ajánlott számbavenni a vetőmagszükségletet a vetésforgónak megfelelően, elkészíthetjük az ültetési tervet, figyelembe véve az elmúlt évek tapasztalatait. Fontos, hogy az úgynevezett „holtszezonra”, időzítsük a karbantartási munkálatok egy részét is: a kerítés, a vízcsapok, a szerszámok állapotát ellenőrizzük és javítsuk.

A díszkertben értékes fákról, cserjékről havazás után óvatosan rázzuk le a havat, mielőtt az ránehezedve letörné az ágait. Vegyük számba a téli pihenőre ítélt dália, kardvirág gumóit, szabaduljunk meg a rothadásnak indult daraboktól. A gyümölcsösben folytassuk a száraz, sérült faágak eltávolítását. A tárolóban, pincében ellenőrizzük a zöldségek, gyümölcsök minőségét, hogy megakadályozzuk a rothadás térhódítását.

Ne feledkezzünk meg kis kerti barátainkról sem, a madarakról; tavasztól őszig értékes segítőtársaink a rovarok elleni védekezésben, háláljuk hát ezt meg téli gondoskodással. A téli madáretetés fontosságával és mikéntjével talán már sokan tisztában vannak. Az élelem mellett azonban a madáritatóról se feledkezzünk meg, a folyékony víz ugyanis létfontosságú télen a madarak számára. A legjobb egy lágy műanyagból készült műanyag virágalátét itatótálca; tehetünk egy kis cukrot is a vízbe, ezáltal később fagy, és egy kis plusz energiához is jutnak a madarak.

Mivel az elmúlt néhány nyár különösen száraz volt Magyarországon, ezért azon is érdemes elgondolkozni, vajon a jövőben milyen módszereket alkalmazhatnánk, melyekkel szárazabb időjárás mellett is meg tudjuk termelni mindennapi zöldségeinket. Ezek közül válogattunk néhányat (további ötletek ITT olvashatók):

  • Ágyásainkat a kert árnyékosabb részére helyezzük, kerítés, fa vagy házfal szomszédságába.
  • Ajánlatos a zöldségeket nem sorokba rendezve, hanem úgymond blokkosítva ültetni, hogy egymásnak is árnyékot tudjanak nyújtani.
  • Ha a jövő évi, kerttel kapcsolatos beruházásokon gondolkodunk, érdemes megfontolni csepegtető öntözőrendszer létesítését, amellyel akár 50%-al csökkenthetjük vízfogyasztásunkat a hagyományos öntözési technikákhoz képest.
  • A fajták kiválasztásánál pedig válasszunk szárazságtűrő fajtákat! Érdemes kísérletezni velük, akkor is, ha eddig nem is hallottunk róluk. Ilyen például a fügekaktusz, a spárga (ha már megtelepedett), az okra, szárazságtűrő kukoricafajták, paprika, mángold, csicsóka, szárazságtűrő hüvelyesek: csicseriborsó és különböző babfajták, fűszernövények: zsálya, oregánó, kakukkfű, levendula, rozmaring.

A kertészkedés jó eszköz az önellátás, önellátó gazdálkodás felé, mint ahogy az Győri Győző önellátás specialistával is történt. Az okofarmok.hu filmet forgatott a specialista vidékre költözéséről és önellátóvá válásáról, illetve az elmúlt években gyűjtött rengeteg tapasztalatáról. Az interjúalany igazi eredményként nem csak azt könyvelte el, hogy olcsóbban, önfenntartó módon él, hanem azt, hogy visszanyerte az egészségét. Betegségei ugyanis, hála a vegyszermentes táplálkozásnak, néhány év alatt teljesen elmúltak.

Aki arra kíváncsi, hogy egy család önellátásához mekkora földterületre van szükség, annak ajánljuk figyelmébe a Kislábnyom Hírlevél 50. számának önellátásról szóló cikkét.

A 95. Kislábnyom Hírlevél életmód rovatában pedig inspiráló történetet olvashatunk arról, miként hozhatunk létre erdőkertet, valamint milyen pénzkereseti lehetőségei vannak egy kisebb gazdaságnak (pl. palánták eladása, blogírás, friss és szárított gyógynövények értékesítése).

 

Szerkesztette: Király Andrea, GreenDependent

Megjelent a Kislábnyom hírlevél 2017. decemberi (103.) számában.

 

 

 

Forrás:

http://gazigazito.hu/

http://www.treehugger.com/lawn-garden/how-to-have-bountiful-water-saving-garden-time-drought.html

A Kislábnyom hírlevél 44. száma (Kertészkedés szárazságban)

A Kislábnyom hírlevél 93. száma (Januári tennivalók a kertben)