Zöld ötletek csizmába

Mikulás már javában készülődik a kiscipő-töltögetésre - ideje, hogy mi is átgondoljuk, hogyan tehetjük zöldebbé az ajándékozást.

Amennyiben a családban még él a szokás, hogy csakis frissen pucolt cipőbe érkezhet ajándék, készítsünk házilag közösen színtelen és környezetbarát cipőkrémet teljesen természetes anyagokból! Ha nagyobb adagot csinálunk, akár ajándékozhatunk is belőle a család felnőtt tagjainak!

Recept: A hozzávalókat - 5 g méhviasz, 5 púpozott teáskanál lanolin, 30 ml szójaolaj - gőz fölött addig melegítjük, amíg a viasz felolvad. Ezután kézi keverőgéppel alacsony fokozaton krémes állagúvá keverjük, és egy dobozba töltjük. A szer kb. 8 hónapig eltartható. (Forrás: Nagymama házipraktikái)

Hallgassunk a jó öreg Télapó-dalokra és “csizmatölteléknek” igyekezzünk egészséges, bio, hazai és minél kevesebb finomított cukortartalmú csemegéket beszerezni, ld. aszalt gyümölcsök, dió, mogyoró, de készíthetünk étcsokiba mártott marcipános aszalt szilvát és mézeskalácsot is.

A diókat-mogyorókat figuraként (hóember, Mikulás, rénszarvas stb.) is a csomagba tehetjük.

A tudatos fogyasztás jegyében vegyük komolyan, hogy annyi lesz az ajándék, amennyi egy-egy pár cipőbe fér – nem kell telepakolnunk az ablakpárkányt! Zöld ajándékként meglephetjük szeretteinket Mikulásvirággal is, gondozását ld. itt.

Kerüljük a műanyag mikulászacskókat, inkább szerezzünk be vagy varrjunk mi magunk textilzsákokat – szépek és újrahasználhatóak! Ha angolszász módra “zokniba” érkezik az ajándék, ehhez is számtalan helyen találunk az interneten, karácsonyi kézműves könyvekben szabásmintát!

Csomagolhatunk ajándékot papírhengerből készült Mikulás-figurába is.

A legmaradandóbb ajándékot Mikuláskor is az együtt töltött idő, az élmények, programok és a másoknak okozott öröm jelentik!

Mikulás alkalmával pedig gondoljunk másokra is, hiszen nem csak gyermekeink és családtagjaink örülnek a csemegének... Gondoljunk az odakint fagyoskodó, éhező madarakra is! Tegyünk az etetőbe napraforgómagot, kölest és diót, faggyú és mag keverékéből álló cinkegolyót, esetleg egy-két egész almát. Ne feledjük az etető/itató rendszeres utántöltését! Minden a téli madáretetésről ITT.

 

 

Forrás: A Kislábnyom Hírlevél 46. száma

Képek forrása:

https://www.creativefabrica.comwww.nosalty.huhttps://www.kindshop.co.ukhttps://www.mme.huhttps://www.ecosanta.co.uk